GOGOLJ REVIZOR KNJIGA PDF

Nikolaj Vasiljevic Gogolj. Revizor. Softcover. ISBN ISBN Publisher: Knjiga komerc, This specific. REVIZOR: KOMEDIJA V PETIH DEJANJIH (POLAND) by NIKOLAJ Gogolj Nikolaj Vasiljevic Published by MLADINSKA KNJIGA V LJUBLJANI (). Used. Revizor: komedija u pet činova. Front Cover. Nikolaj Vasiljevič Gogolj, Gojko Stojanović. Budućnost, Klasično kazalište · Volume 2 of Mala knjiga.

Author: Mazukinos Vijas
Country: Burma
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 11 June 2008
Pages: 413
PDF File Size: 14.96 Mb
ePub File Size: 11.29 Mb
ISBN: 743-8-11466-390-7
Downloads: 54734
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kejind

Kijevsko obdobje je trajalo od Kijevska Rusija je prenehala obstajati leta Moskovsko obdobje je trajalo od druge gogollj Leta je Vladimir I. K vzhodnim Slovanom je v Bizantinska besedila so bila navdih za prva besedila.

Dejansko gre za njegov sestavljen slavnostni govor. V njem je hvalnica kijevskemu velikemu knezu Vladimirju I. Tu sta deli neimenovanih avtorjev: Zgodbo je Borodin prelil v opero Knez Igor.

Leta se je Moskva odvojila od Bizantinskega cesarstva, svojega glavnega kulturnega vira. V tem smislu je Rusija zamudila renesanso in je bila vse do Delo pripisujejo protopopu Silvestruduhovniku Ivana Groznega.

V tem delu je Avakum prikazan kot oseba, ki brani tradicijo pred prihodom novih sprememb. Leta in so nastale prve drameki jih je napisal Polocki. Proces so nadaljevali njegovi nasledniki po njegovi smrti.

Predlagal je ustvarjanje treh slogov: Poleg Lomonosova sta pripravljala pot za velika dela tudi Kantemir in Tredijakovski.

Pomembna dramatika sta bila Sumarokov in Fonvizin. Roman ima zelo preprost zaplet: Za zadnjega rfvizor zlate dobe velja Lermontov, ki je umrl leta Njegovi junaki in kraji dogajanja predstavljajo vrhunec ruske romantike. Celotno dogajanje je postavljeno na gorovje Kavkaz.

  HACIA UNA DIDACTICA GENERAL DINAMICA IMIDEO G NERICI PDF

Fet je pisal spevno ljubezensko in filozofsko liriko.

Revizor: komedija u pet činova – Nikolaj Vasiljevič Gogolj, Gojko Stojanović – Google Books

V tem obdobju je pisal prozo tudi Lermontov. Njegov prijatelj Stolz in njegova edina ljubezen Olga ga uspeta enkrat vzpodbuditi.

Leskov je najbolj znan kot rwvizor, pisal pa je tudi satire. V tej smeri je nadaljeval v delih kot sta: Roman je velik v vsakem pogledu. Oba tipa sta razdelana zelo skrbno. Ta dva romana popolnoma prikazujeta Tolstojevo genialnost.

▷ #gogolj – Instagram hashtag Photos & Videos • Insta Hello

Liki njegovih romanov so opisani zelo podrobno. Tolstojeva dela prikazujejo svet, ki je na kmjiga urejen in normalen.

Bratje se do konca romana spravijo in sprejmejo lastno odgovornost za krivico v svetu. Drugi pisci, ki so pisali dramska dela, so bili: Turgenjev, Pisemski in Tolstoj. Drama mu je prinesla Nagrado Uvarova Ruske akademije. Kakor kratke zgodbe se njegove drame razlikujejo od tradicionalnih zamisli in pravil. Poteze naturalizma se razkrivajo v romanih Mamin-Sibirjaka in delih Boborikina. Minski je bil naklonjen revoluciji in socialni demokraciji.

Annenski je najbolj znan kot kritik, pesnik in prevajalec. Kot romantiki v zgodnjem Med najbolj nadarjenimi pesniki te sijajne generacije je bil Blok.

V okviru futurizma se je v ih razvil kubofuturizem. Pomemben predstavnik srebrne yogolj in avangarde je bil Hlebnikov. Severjanin je bil na drugi strani predstavnik egofuturizmaki je nastal na njegovo pobudo v Sankt Peterburgu leta V Severjaninovi skupini so delovali pesniki: Prvi vodja Sovjetske zveze je postal Lenin.

  ICL7135 DATASHEET PDF

Dve novi zbirki pesmi je objavil med 2. Nekaj izseljenskih skupin je bilo tudi v Berlinu in nekaterih drugih evropskih prestolnicah. Leta je v Parizu objavil svoje najbolj znano delo, roman Lolita. Pasternakov junak, zdravnik in pesnik, dramatizira usodo mnogih intelektualcev, ki so jih ujeli trenutni dogodki vojne in revolucije.

Anja Šovagović Despot

Prevzel jo je letav domovino pa se je lahko vrnil leta Platonov in Bulgakov sta druga dva pisatelja, katerih dela iz ih in ih so med Stalinovim obdobjem v veliki meri izginila, ter se ponovno pojavila v ih. Po odjugi je sovjetska znanstvena fantastika dobivala svojo obliko. Pelevinki je zaslovel najprej s kratkimi zgodbami, nato pa z romani, romanopisec in dramatik Sorokin in Prigov.

Akunin je izdal priljubljen cikel romanov o detektivu Erastu Fandorinu iz Iz Wikipedije, proste enciklopedije.

Imenski prostori Stran Pogovor. Pogled Preberi Uredi Uredi kodo Zgodovina. V drugih projektih Wikimedijina zbirka. Besedilo se sme prosto uporabljati v skladu z dovoljenjem Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3. Za podrobnosti glej Pogoje uporabe.